Când este Ignatul, sărbătoarea când se sacrifică, de obicei, porcii

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar românii deja au început pregătirile pentru marea sărbătoare. Astfel, unul dintre cele mai interesante obiceiuri este tăierea porcului, cunoscută și sub numele de Ignat. Află cum se pregătesc românii pentru această zi și de ce tradiții și obieiuri țin cont.

   

Tradiții și obiceiuri de Ignat
Carnea de porc este folosită la prepararea multora dintre rețetele pe care gospodinele le au pe listă pentru Crăciun. La români, tăierea porcului este cunoscută și sub numele de Ignat, zi respectată cu sfințenie, mai ales în mediul rural. Astfel, se ține cont de mai multe tradiții și obiceiuri, pentru ca lucrurile să meargă bine tot restul anului, iar Crăciunul să fie unul de excepție.

De Ignat, doar bărbații taie porcul. Se spune că femeile nu au voie să participe la tăierea porcului, pentru că acestea sunt mai miloase, iar porcul nu va muri din cauza faptului că va simți părerea lor de rău. Mai mult, bărbatul care taie porcul trebuie să fie un om curat, iar gospodăria în care este sacrificat porcul trebuie să fie sfințită de către preot.

Mai mult, se spune că porcul se semnează înainte de tăiere. Pe frunte și pe spate se fac două tăieturi în formă de cruce, în timp ce se rostește “În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!”. Se spune că toți cei care văd sânge în ziua de Ignat vor fi feriți de spiritele rele, dar și de boli.

După ce animalul a fost tăiat, carnea în casă trebuie adusă pe rând. Întâi căpățâna cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc locuitorii casei. Se spune că porcul prevestește cât de grea va fi iarna. Astfel, dacă grăsimea acestuia este de strat mare, iarna va fi grea. În caz contrar, va fi o iarnă blândă și ușoară.

Un obicei legat de Ignat este ca, primăvara să semeni porumbul în aceeași zi în care a picat Ignatul. Așa vei avea parte de o recoltă bogată.

După ce porcul este tăiat, se face pomana porcului, una dintre cele mai gustoase rețete. De acest obicei se ocupă doar femeile, pentru că ele sunt cele mai pricepute în bucătărie.