Călătoriile ne fac mult mai fericiți decât orice bogăție materială!

De ce ne indreptam spre magazine cu atata veselie imediat ce avem bani in portofelele noastre? Cu fiecare achizitie noua ne simtim putin mai fericiti, dar cateva zile mai tarziu, aceasta satisfactie este de multe ori disparuta fara urma. Noi, am decis ca a venit timpul sa abordam aceasta problema odata pentru totdeauna si sa intelegem cum putem gasi cu totii fericirea adevarata.

   

Se pare ca principalul impediment al fericirii este adaptarea. De indata ce lucrul pe care l-am cumparat devine obisnuit si plictisitor, nivelul satisfactiei pe care noi il simtim scade brusc si suntem fortati sa cautam o urmatoare achizitie. Acest proces se repeta din nou si din nou.
Cu toate acestea, cercetarea efectuata la Universitatea Cornell a gasit o cale de a sparge acest ciclu daunator. Profesorul de psihologie Thomas Gilovich a aratat ca experimentam aceeasi crestere a fericirii atunci cand cumparam ceva ce ne dorim sau cand calatorim.

Dar – si aici este cel mai important punct – cantitatea de fericire pe care o obtinem de la cumparaturi scade in timp, in timp ce amintirile experientei noastre de calatorie continua sa ne furnizeze hormoni de fericire pentru mult mai mult timp.


Mergand la diferite tipuri de evenimente neobisnuite, in calatorii, invatam de noi abilitati, chiar practicam sporturi extreme – toate acestea reprezinta o sursa ideala de fericire pentru fiecare dintre noi. Un nou dispozitiv sau chiar o masina noua va deveni in cele din urma doar un alt obiect obisnuit pe care il detinem sau mai bine zis vor deveni vechi si depasite. Fiecare noua amintire, pe de alta parte, devine o adevarata sursa de bucurie care ramane cu noi pentru toata viata noastra.