„Bună, Găinaț, cu ce treabă prin București?”| Cum poți să-ți schimbi numele dacă te cheamă „Blegu”, „Nespalatu”, „Bețivu”, „Bulan” sau „Muci”

De la părinți moștenim culoarea ochilor, forma nasului, piciorul zvelt sau cu o conformație mai dolofană, poate și firea, dar mai ales numele. Și una este să te cheme Armando Muc, Ionuț Jegu sau Lăcrămioara Flocea, și cu totul alta să te prezinți drept Louis Antoan, duce de Orleans, Andreas Konstantin von Bayern sau Filip Ferdinand Rosetti.

   

Numele de familie spune, uneori, totul despre zona folclorica din care ne tragem, despre locul în care ne-am născut și despre cei care ne-au denumit, mami și tati. În România, și în București, există aproape 3000 de persoane cu nume hilare, ridicole sau de-a dreptul ofensatoare, gen “Jegu”, “Găinaț”, “Gunoi”, “Mortu” și “Betivu”. Mai jos, cele mai funny și mai elucubrante nume de conaționali.

Înainte să vină bebelușul pe lume, mami și cu tati se sfătuiesc, se întreabă, se ceartă și caută un nume ideal pentru copilașul lor. Să-i zicem Cosmin? Să-i spunem Corvina? Să o cheme Despina sau Bogdan? Să poarte numele bunicului Grigore sau al lu’ mătușa Frusina? Dacă-l dăm la școala germană, să-i spunem Rudolf, ca să-i fie mai ușor când va emigra în Deutschland. Sau Michael dacă se cară în State. Vestea bună pentru bebelușii care se vor naște este că legislația acum în vigoare nu mai permite părinților să le dea copiilor nume ofensatoare, ca să aibă de cine să râdă colegii de banca. Și cu toate acestea, în România se regăsesc nu mai puțin de 2.996 de persoane cu numele de Bucă, Flocea (1.728), Mortu (581), Bounegru (611), Blegu (515), Bețivu (219) și Slănină (186). Nice to meet you, dragi români!

“Nespalatu”, “Bulan”, “Sicriu” și “Berebună”, nume românești cu profunde semnificații psihosomatice
Mai există și Roadevin (173 de persoane), Boubătrin (119), Jegu (95 de persoane), Nespălatu (70 de persoane), Găinaț (61 de persoane), Gunoi (41 de persoane), Muc (29 de persoane), Bulan ( 7 persoane), dar și Joacă-bine, Vacăgrasa, Mormânt, Sicriu, Muci, Berebună. Bine măcar că, de cîțiva ani, potrivit legislației care se referă la întocmirea actelor de stare civilă, “ ofițerul de stare civilă are obligația de a refuza motivat, comunicând în scris declarantului, înregistrarea prenumelor formate din cuvinte indecente, ridicole ori altele asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri sau interesele copilului, după caz”.

“Este important cum te simți cu numele tău, deoarece vei deveni persoana care crezi că ești”
“Numele are o anumită vibrație energetică, el însuși fiind încărcat cu energie. Sunetul numelui poartă o vibrație, este ca o mantră. Numele pe care îl are o persoană este sunetul asociat în mod constant cu acea persoană, deci dacă se schimbă numele, se schimbă ceea ce este asociat cu acea persoană. În unele culturi, copiilor le este dat în mod tradițional un nume public care este trecut în toate actele acestuia și un nume de suflet, care rămâne secret sau care le este cunoscut numai celor în care se poate avea încredere.(…) Este foarte important cum te simți cu numele pe care-l ai, cine simți că ești datorită numelui, deoarece până la urmă vei deveni persoana care crezi că ești. În Evul Mediu, în ritualul romanilor, preoții aveau obligația să vegheze ca la botez copiii să nu primească nume obscene sau ridicole”,“ În constelația numelui”, de Dr .Paraschiv Petu și Ionel Torja, 2011.

Cum îți poți schimba numele dacă este rușinos, iată câteva modificări recente de legislație
Potrivit unui proiect de lege, schimbarea numelui poate fi solicitată în mai multe situații, potrivit Avocatnet.ro. Când numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod. Când numele folosit de o persoană, în exercitarea profesiei, este mai cunoscut decât cel din actul de identitate. Când din neatenția ofițerilor de stare civilă ori că urmare a necunoașterii reglementărilor legale în materie, au fost efectuate mențiuni greșite în registrele de stare civilă. Când prenumele purtat este specific sexului opus.

Actele necesare pentru schimbarea numelui: Actul de identitate, original și fotocopie. Un exemplar din Monitorul Oficial al României, partea a treia, în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an. Certificatul de cazier judiciar ( pentru cei cu vârstă de peste 14 ani). Cererea de schimbare a numelui se va depune, împreună cu actele din lista de mai sus, la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor, sau, după caz, la primăria localității.

Oricît ar fi de urâțele unele nume de persoane, trebuie să recunoaștem că, noi, românii avem foarte mult umor. Cred că ne-am născut în cea mai veselă țară, Românica. Vivat Românica Dodoloata.