Bugetar roman de lux, cu salariu lunar de 38.000 de dolari pe luna. Donald Trump 33.000 de dolari

Într-o țară cu mii de școli cu wc-ul în curte, cu spitale care mai mult se dărâmă decât se construiesc, un pesedist încasează pentru anul 2019 suma de 1,94 milioane lei pentru o funcție de director de institut, potrivit Ordinului Ministrului nr. 337 din 23 mai 2019. Probabil că doar întâmplarea a făcut să se ajungă la informația aceasta.

   

Întrebarea este câte astfel de situații absolut halucinante mai sunt, câți indivizi de soiul ăsta mai există, câți bugetari de lux, nedescoperiți încă, sunt ascunși prin ministere și câștigă sume enorme, de neimaginat pentru românul de rând. Un asemenea bugetar poate ajunge într-un an milionar. Și nu este o exagerare.

Claudiu Năsui, deputatul USR, a postat, pe pagina sa de Facebook, câteva informații despre persoana care încasează venituri lunare mai mari decât ale preşedintelui american Donald Trump.

Este vorba despre Ovidiu Badea, considerat un adevărat bugetar de lux. Are un salariu de 10 ori mai mare decât al lui Iohannis, adică 1.943.000 lei pe an, ceea ce înseamnă 38.000 de dolari pe lună.

„Am ajuns să avem un director general al unui institut de cercetare de stat cu salariul mai mare decât președintele Americii.

E vorba de președintele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”. Are un salariu de 1.943.000 lei pe an. Adică peste 38.000 de dolari pe lună. La salariul acesta, probabil că este un lider mondial în cercetarea în silvicultură.

Conform jurnaliștilor de la Ziarul Financiar, Ovidiu Badea, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, încasează pentru anul 2019 suma de 1,94 milioane lei pentru poziția pe care o ocupă, potrivit Ordinului nr. 337 din 23 mai 2019.

Aproximativ o treime din veniturile proprii vin de la stat prin granturi pentru cercetare. O altă treime este din amenajări de păduri pe care acest institut are monopol – deci statul, prin Romsilva, îi plătește. Iar cealaltă treime din venituri iese din exploatarea pădurilor de stat pe care le are în administrare.

Astfel, cei peste 38,000 de dolari pe lună ies în totalitate din banii noștri. Statul a tot investit în acest institut, iar cheltuielile au tot crescut. Acest caz nu este unul singular, după cum se poate vedea și în lista din acest articol: http://bit.ly/2NVJLWV. Există zeci de astfel de instituții în apanajul statului român care își răsplătește consiliul de conducere cu sume obscene, din banii contribuabililor.

Astfel, individul Ovidiu Badea, cel pe care organigrama de pe site-ul Ministerului Cercetării și Inovării îl indică drept director general al institutului, câștigă unul dintre cele mai mari salarii din țară.

Potrivit declarației de avere a președintelui Klaus Iohannis, acesta încasează un salariu de 133.879 lei pe an. Prin urmare, directorul Institutului „Marin Drăcea” câștigă de zece ori mai mult decât președintele României.

Nu e prima dată când vedem schema asta. În teorie finanțăm cercetarea. În realitate finanțăm sinecuri și salariile celor conectați politic.”, a scris Claudiu Năsui.


Actualizare: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” a solicitat presei un drept la replică. Directorul general al INCDS susține că interpretările autorilor articolului apărut pe site-ul contributors.ro, referitor la veniturile sale, „nu respectă un minim de deontologie profesională. Bugetul de venituri și cheltuieli al instituției a fost întocmit cu respectarea prevederilor legale incidente și a normelor interne, iar datele au fost interpretate în mod eronat de autorii articolului”. Textul articolului ar reflecta o abordare superficială și o analiză pur personală și părtinitoare a autorilor Lucian Ancu, Octavian Micu și Mihai Miclăuș.