„Boala zombie” face ravagii in Siberia

Topirea permastrostului din Siberia, provocata de incalzirea climei, a eliberat sporii unui bacil foarte periculos, care fusese in stare latenta timp de 75 de ani.

   

Spori de antrax au fost eliberati in atmosfera prin topirea permafrostului si au dus deja la moartea a peste 2.000 de reni. De asemenea, 13 oameni s-au imbolnavit dupa ce au intrat in contact cu acesti spori, iar un copil a murit.
George Stewart, bacteriolog la Universitatea din Missouri, spune ca aceasta epidemie de antrax se va sfarsit in curand, pentru ca atutoritatile stiu ce masuri trebuie sa ia. Totusi, pericolul aparitiei unei alte epidemii este real, pentru ca topirea permafastrostului poate scoate la lumina alte bacterii periculoase, scrie Live Science.

Actuala epidemie de antrax din vestul Siberiei a inceput de la cadavrul unui ren care a murit de aceasta boala cu 75 de ani in urma si care fusese inghetat. Vara aceasta, temperaturile anormal de ridicate, au dus la dezghetarea cadavrului si astfel la eliberarea sporilor letali.

Bacillus anthracis, bacteria care provoaca antrax, poate supravietui in pamant sute de ani. Bacteria este ingerata de animalele care mananca iarba, ajunge in sangele lor si produce imediat toxine care ucid. Prin descompunerea cavadrului, in contact cu oxigenul, bacteria se transforma in spori si astfel se raspandeste.De aceea, antraxul este numit si „boala zombie”.

Oamenii se pot imbolnavi de antrax daca mananca animale infectate. Bacteria se poate transmite insa si prin atingere sau inhalarea sporilor. Boala se poate trata cu antibiotice, in forma gastrointestinala este rara si foarte periculoasa. Un baiat de 12 ani din Siberia si-a pierdut deja viata.