Boala ficatului gras: 6 simptome timpurii si ce ar trebui sa faci

Boala ficatului gras este strans legata de obezitate, colesterol ridicat si hipertensiune arteriala. Desi este dificil de detectat, exista unele simptome care pot servi drept indicii pentru a detecta aceasta boala.

   

Stiintific denumita steatoza hepatica, boala este cunoscuta sub numele de boala hepatica grasa. Poate rezulta din consumul excesiv de alcool sau dintr-un sindrom metabolic la fel ca diabetul sau hipertensiunea arteriala. Continua sa citesti pentru a afla semnalele principale ale acestei boli.

Ce este boala hepatica grasa?

Cand se acumuleaza grasimi in celulele hepatice, putem suferi de boala hepatica grasa. Aceasta afectiune este strans legata de obezitate, colesterol ridicat si hipertensiune arteriala. In multe cazuri, celulele adipoase se umplu cu grasime si „trec” excesul la organele din apropiere.

Anumiti oameni sunt mai susceptibili la aceasta boala:
– Femeile de varsta mijlocie
– Persoanele supraponderale
– Pacienti cu diabet zaharat sau colesterol ridicat
– Practicienii anumitor obiceiuri alimentare
– Persoanele cu dependenta de alcool

Semne de boala hepatica grasa

Vestea proasta este ca, in majoritatea cazurilor, steatoza hepatica nu prezinta simptome. Cu alte cuvinte, pana cand nu se incearca o examinare adecvata, este dificil sa se detecteze boala. Exista trei tipuri de teste care ajuta la diagnosticarea bolii hepatice grase:

– Teste de sange (determina nivelurile transaminazelor)
– Sonograma hepatica (cu cat apare ficatul mai mare si mai luminos, cu atat este mai probabila boala)
– Biopsia (testeaza amploarea bolii)

Unii pacienti au de fapt simptome sau sufera de anumite probleme de sanatate care pot fi legate de steatoza hepatica:

1. Dureri abdominale
Disconfortul sau senzatia de „injunghiere” in centrul sau in partea superioara a abdomenului. Aceasta durere nu rezulta din nici o activitate si niciun fel de actiune. Poate aparea dupa masa, deoarece stomacul se extinde si preseaza impotriva ficatului marit.

2. Umflarea abdominala
Ascita rezulta din afectiunile hepatice si este caracterizata prin prezenta lichidului intre peritoneul parietal si visceral. Semnele acestei probleme sunt distensie abdominala, indigestie, dureri de spate si dificultati de respiratie. Aceasta poate duce, de asemenea, la glezne umflate.

3. Indigestie
Daca ceva ce mananci (indiferent daca este sanatos sau intr-o cantitate mica) iti supara stomacul sau duce la greata sau gaze, s-ar putea sa existe o complicatie in ficat.

Persoanele care au ficat gras frecvent merg la medic, crezand ca sufera de indigestie, dar cauza este de fapt steatoza hepatica.

4. Oboseala
Cand ficatul nu functioneaza in sincronizare cu metabolismul, acesta incetineste. Acest lucru se intampla atunci cand orice organ important se lupta cu o problema.

Corpul incearca sa se protejeze de situatie si compenseaza prin a pompa mai putin sange.

In acest caz particular, poate duce la epuizare inexplicabila, probleme de concentrare, confuzie, oboseala sau lipsa de energie. Persoana poate, de asemenea, sa-si piarda interesul pentru activitatile pe care le facea odata si, in schimb, sa doarma ore intregi.

Pag Anterioara1 din 2