Bilet de vaccinare din anul 1911. Copilul imunizat a ajuns căpitan de cursă lungă şi a murit la vârsta de 92 de ani

Un constănţean a găsit în arhiva familiei sale un bilet de vaccinare al bunicului său, care fusese imunizat la vârsta de un an. Actul a fost eliberat de Serviciul Sanitar al oraşului Constanţa în anul 1911.

   

Un constănţean, Mircea Nicolau, care poartă acelaşi nume ca al bunicului său, a făcut public un bilet de vaccinare al acestuia, care a fost imunizat la vârsta de un an.

Documentul a fost eliberat de Serviciul Sanitar al Oraşului Constanţa la data de 11 mai, fiind semnat de agentul sanitar vaccinator I. Iliescu.

În certificatul eliberat se arăta faptul că Mircea, copilul lui Nicolae Nicolau, din Constanţa, s-a vaccinat la 7 mai 1911 şi „revizia“ a avut loc la 15 mai. „Constat, din semnele bine desvoltate ce poartă pe braţ, că a avut bun succes“, se scrie în act.


Mircea Nicolau (1910 – 2002) a fost absolvent al Şcolii de ofiţeri de cavalerie, promoţia 1929. Atras de marinărie, s-a ambarcat pe navele Marinei Comerciale, în perioada 1935 – 1971. În vreme ce comanda nava „Ardealul“ a avut un oaspete de seamă, pe George Enescu, care a avut America punct terminus al călătoriei.

În cel de-al Doilea Război Mondial, Mircea Nicolau a efectuat la bordul navelor comerciale militarizate transporturi militare în Marea Mediterană, Marea Adriatică şi Marea Egee. În anul 1944 a participat cu nava „Durostor“ la evacuarea trupelor germano-române din Odessa şi Sevastopol.

Intre anii 1960 şi 1970, Mircea Nicolau a fost comandantul navei de cercetări oceanologice „Emil Racoviţă“, care aparţinea Staţiunii de biologie marină „Prof. Ion Borcea“ de la Agigea, aflăm din Dicţionarul Enciclopedic de Marină. A murit la venerabil vârstă de 92 de ani.