Bacalaureatul din China, „Cel mai înspăimântător examen al maturității” din lume. Copiatul este pedepsit cu până la 7 ani de închisoare! Elevii, verificați cu drone și prin scanarea venelor din degete

Gaokao, echivalentul Bacalaureatului în China, care a fost numit „cel mai înspăimântător examen al maturității” din lume, este cel mai important eveniment din viața elevilor din această țară. Acesta este momentul în care li se decide soarta. Pentru milioanele de tineri chinezi, copiatul poate însemna un bilet spre închisoare, iar stresul la care sunt supuși este atât de copleșitor, încât mulți dintre ei își pun capăt zilelor.

   

Pentru un loc la una dintre cele 2.200 de universități din China, succesul la Gaokao este extrem de important pentru elevii din această țară. Rezultatul de la acest examen determină nu doar clasamentul pentru admiterea la universitate, dar chiar întregul curs al vieților elevilor.

„Un punctaj mare sau mic determină oportunitățile pe care le au elevii chinezi în viață, precum și nivelul salarial la care se vor putea încadra. Acest punctaj este cel mai important număr din viața oricărui copil din China – punctual culminant al multor ani de școală, memorat și stres constant”, a scris un jurnalist al ziarului The Guardian.

Elevii petrec mulți ani pregătindu-se pentru Gaokao, făcând multe sacrificii, urmând cursuri suplimentare, meditații. Unii părinți chiar renunță la locurile lor de muncă pentru a-și ajuta copiii să treacă cu bine de acest examen.

„Dacă ești foarte sărac și nu ai conexiuni, atunci acesta este biletul tău pentru a-ți schimba soarta”, a spus o elevă despre Gaokao.

Sistemul strict și riguros al acestui examen a fost criticat îndelung, dar a rămas singura metodă de testare a elevilor din China timp de aproximativ 70 de ani.

De altfel, potrivit unui raport de anul trecut, Gaokao alimentează o piață de 120 de milioane de dolari – cea a meditațiilor , întrucât 93% dintre părinți își trimit copiii la pregătire privată.

„Chiar dacă persoanele care transportă colete pot câștiga între 8.000 și 10.000 de yuani pe lună (aproximativ 1.250 – 1.565 de dolari), în timp ce `gulerele albe` ar putea câștiga doar 3.000 – 5.000 de yuani pe lună (470 – 780 de dolari), părinții chinezi tot vor să își vadă copiii în cea de-a doua categorie”, a spus Bangxin Zhang, cofondator și CEO al TAL Education, pentru CNBC.

„Să scapi de Gaokao este ca și când ai ajunge în Rai!”


Afirmația îi aparține unei tinere care nu a luat examenul de prima dată, fiind nevoită să urmeze cursuri intensive la o școală pentru elevii care au picat la Gaokao.

„Te trezeai la ora 5.00 și mergeai la culcare la ora 3.00. Dormeai aproximativ două ore. De dimineață până seara, aveai 10 cursuri. Învățai din nou tot ceea ce ți s-a predate în cei trei ani de liceu, dar într-un singur an. Practic, acolo te tratează drept un robot fără emoții”, a spus ea, precizând că elevii acestei școli erau dați afară dacă formau cupluri. „Nu aveai voie să te îndrăgostești”, a povestit ea.

Citeste continuarea!