Artiștii acuză Guvernul de manipulare şi minciună. Tudor Chirilă: Mai rămân două

Mai mulți artiști și organizatori de evenimente culturale acuză Ministerul Culturii de manipulare și de minciună.
Aceștia susțin că – în loc să îi ajute să treacă peste perioada de criză în care nu au voie să muncească – Ministerul Culturii le ignoră propunerile și e ocupat să pregătească ordonanțe cu dedicație pentru marii organizatori de concerte.

   

Artiștii mai susțin că ideea de bază a politicii de sprijin a Guvernului e greșită. Și că ceva ar trebui făcut măcar acum, la aproape un an de când au apărut problemele.

Cabinetul Orban a anunțat încă din toamna trecută că ia o serie de măsuri prin care să sprijine sectorul cultural, grav afectat de pandemie.

Pe 19 noiembrie, Guvernul a și adoptat un memorandum pentru implementarea unei scheme cu valoare totală de 100 de milioane de euro. Părea că lucrurile se mișcă în direcția bună. Dar în realitate lucrurile nu stăteau deloc așa.

După cum a explicat atunci Raluca Turcan, schema presupunea acordarea unor granturi de care puteau beneficia organizații non-guvernamentale și societăți comerciale din domeniul culturii. Cu alte cuvinte, ajutorul era pentru operatori culturali.

Guvernul a aprobat schema de stat pentru susţinerea sectorului cultural. Cine şi în ce condiţii va beneficia de granturile de până la 800.000 de euro

După câteva zile, mai multe nume sonore din industrie – de la Tudor Chirilă până la Loredana și Delia – au trimis Guvernului o scrisoare deschisă prin care au solicitat ca și artiștii să fie sprijiniți, în mod direct.

Iar respectiva scrisoare deschisă n-a rămas fără ecou.

A reacționat opinia publică. Mai exact, mai mulți români au fost de părere că artiștii care încasează sume mari la concerte sau au deja afaceri profitabile n-ar trebui să ceară bani de la stat.

Ulterior, parte dintre semnatarii respectivei scrisori au susținut că nu cer bani pentru ei, ci pentru tot staff-ul cu care lucrează și pentru cei care nu câștigă suficient încât să își permită un trai fără venituri curente, pe termen lung.

Guvernul a dat semne că ar înțelege. S-a creat un grup de lucru, din care făceau parte artiști, organizatori de evenimente culturale și reprezentanți ai Ministrului Culturii.

Tudor Chirilă povesteşte saga negocierilor de la Guvern
Într-o conferință de presă organizată joi, pe 28 ianuarie, Tudor Chirilă a explicat cum s-au desfășurat lucrurile atunci.

„Când aşa-zisa schemă de stat a apărut în luna noiembrie, am contestat-o. Reprezenta 100 de milioane de euro fonduri pentru organizatorii de concerte de care avea să beneficieze tot sectorul cultural – aşa se vindea povestea asta, aşa se vinde şi acum.

Am primit un mesaj de la Ludovic Orban, care a spus că-şi doreşte să repare acest lucru. Au urmat întâlniri la Guvern cu Raluca Turcan. În urma întâlnirilor de la Guvern, s-a constituit un grup care să adune toate propunerile de identificare ale nevoilor şi după aceasta să se facă propuneri ca lucrătorii să primească o schemă de ajutor real. O lună de zile s-a lucrau pentru a aduna propuneri”, a relatat Tudor Chirilă.

Chirilă susține că nici ministrul Culturii și nici Bogdan Trâmbaciu (director al Unității de Management al Proiectului în minister) nu au participat la grupurile de lucru.

Una peste alta, artiștii au considerat că propunerile lor au fost luate în considerare. Dar n-a fost așa. Ba dimpotrivă – susține Daniel Klinger – proiectul de ordonanță a fost de curând relansat într-o formă silimară cu cea din noiembrie, contestată de artiști.

Ajutorul de urgenţă a fost abandonat
Artiștii susțin că întreaga politică de sprijin a Guvernului este greșită. Cu alte cuvinte, ei ar avea nevoie înainte de toate de o compensare pentru perioada de aproape un an în care n-au putut lucra.

În alte state s-a pornit cu această măsură, susține Daniel Klinger, unul dintre participanții la conferința de presă. Și abia apoi s-a dat startul la ceea ce dorește să facă acum Ministerul Culturii, adică să acorde un ajutor pentru prima etapă de repornire a activității culturale.

”În timpul negocierilor s-a stabilit că avem nevoie de ajutor de supravieţuire şi de un ajutor în momentul în care deschidem. Ajutorul de urgenţă a fost abandonat, împingând în faţă această schemă de ajutor care se adresează organizatorilor de spectacol. Domnul Bogdan Trâmbaciu din Ministerul Culturii este organizator de festival, deci este primul interesat”, a precizat Daniel Klinger.

Tudor Chirilă a declarat că – potrivit Constituției României – dreptul la muncă este neîngrădit. Artiștii n-au contestat când li s-a îngrădit acest drept, din rațiuni de sănătate publică. Dar îngrădirea ar trebui urmată de o compensare.

În plus, Chirilă spune că este nevoie de o schemă de compensare prin care banii să ajungă direct la artiști, nu la intermediari care ulterior să îi vireze către artist.