Arafat pune punctul pe i! Medicii, ori la stat, ori la privat! Solicitări de ultimă oră

Medicul Raed Arafat, secretar de stat în MAI, vine cu o propunere care-i va nemulțumi pe unii medici, dar care este necesară pentru un sistem medical mai performant.

   

Acesta solicită că odată cu creşterea veniturilor din sistemul sanitar să se ia şi alte măsuri. El propune delimitarea sectorului privat de cel public şi impunerea interdicţiei cadrelor medicale de a lucra simultan în ambele sectoare, ceea ce este foarte bine pentru pacienți.
“Ştiu că această tema este una extrem de sensibilă, însă pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi încurajate asigurările private complementare şi alte modalităţi care să nu fie la concurenţă cu sectorul public care deţine un rol social major având alocată o sumă care oricum este insuficientă.

Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important însa acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri, una şi cea mai importantă din punctul meu de vedere este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare,

neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă întradevar acesta deserveşte interesul pacienţilor cocrect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără a ţine cont de posibilităţile lor şi problemele lor”, susţine Raed Arafat într-o postare pe Facebook.

“Dacă până acum venitul era motivul pentru care spuneam că nu se poate pune o delimitare între cele două sectoare cred că acum a venit momentul să ne gândim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar Românesc şi care duce direct sau indirect la apariţia unor inechitabilităţi şi a unor abuzuri faţă de pacient şi familiei acestuia.

Indiferent de discutiile despre salarii şi sporuri din aceste zile, în general veniturile încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul dar nu paralel în cele două”, precizează secretarul de stat.

Arafat susţine, în afara urgenţelor, sistemul medicat este greu accesibil pacientului, iar acesta se regăseşte la un moment dat să plătească sume importante pentru investigaţii care ar fi trebuie să fie acoperite prin asigurări.