Amenzi pentru spitalele unde pacienții de la urgențe sunt lăsați să aștepte cu orele pe hol!

Personalul medical care lasă pacienții ce se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor să aștepte pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege riscă să primească amenzi usturătoare.

   

Medicii ar putea fi amendați cu sume între 1.000 și 3.000 de lei, iar spitalele ar urma să primească amenzi cuprinse între 20.000 și 30.000 de lei, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern ce ar putea fi adoptat în ședința de astăzi a Executivului, au declarat pentru HotNews.ro surse din Ministerul Sănătății.

Timpii legali de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței.

Ce prevede proiectul de HG:
„2. La articolul 22, la alin.(2) partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 22 – (2) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

a) preluarea pacientului de către personalul UPU sau CPU într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut de reglementările legale în vigoare;

b) reținerea echipajelor de urgență din cadrul serviciilor de ambulanță sau SMURD de către medicii din UPU ori CPU sau medicii de gardă din spital, încălcându-se astfel reglementările legale în vigoare;
c) neanunțarea din timp a sosirii și/sau neinformarea asupra datelor clinice despre starea pacientului și tratamentul aplicat acestuia până la momentul respectiv a personalului din UPU sau CPU de către echipajele care transportă pacienți aflați în stare critică, conform reglementărilor legale în vigoare.”

Un lucru mai puțin cunoscut: amenzile pentru depășirea timpilor de așteptare în preluarea pacienților la UPU existau deja în legislație, însă valoarea lor se dublează: anterior, personalul medical putea fi amendat cu sume între 500 lei și 1.500 de lei, iar spitalele cu 10.000 până la 15.000 de lei.

Pentru ca medicii și spitalele unde timpii legali de așteptare pentru preluarea urgențelor să fie sancționați, pacienții nemulțumiți pot reclama situația la Direcțiile de Sănătate Publică.

Care sunt timpii de așteptare legali la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor:
Potrivit Ordinului Ordinul M.S. 443/2019, timpul de triaj al unui pacient odată ajuns la UPU nu trebuie să depășească două minute.

Există 5 coduri de urgențe în funcție de care sunt triați pacienții:
cod roșu – resuscitare
cod galben – critic
cod verde – urgent
cod albastru – non-urgent
cod alb – consult

Care sunt timpii de așteptare prevăzuți de lege pentru fiecare tip de cod:
pacienții cod roșu (resuscitare) – 0 minute
pacienții cod galben (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau discomfort major) – 15 minute
pacienții cod verde (urgent) – 60 de minute
pacienții cod albastru (non-urgent) – 120 de minute
pacienții cod alb (consult) – 240 de minute.