„Am descoperit, recent, că mama îl înșală pe tata”

Dragă Adela,
Am 19 ani și am descoperit, recent, că mama îl înșală pe tata. Ea și-a dat seama că eu știu și mi-a zis să nu-i spun nimic, să fie secretul nostru, și că domnul acela este foarte drăguț și o respectă.

   

Ceea ce mi se pare ciudat, pentru că tata se poartă foarte frumos cu mama și nu au existat scandaluri în casă. Nu știu ce să fac. Dacă tac din gură și mă prefac că nu știu nimic, simt că-mi bat joc de tata și n-aș suporta să-l văd în continuare atât de naiv. Pe de altă parte, dacă îi spun, o trădez pe mama și risc să le fac praf căsnicia.

Ce pot să fac în această situație? Mi se pare oribil ce se întâmplă și nici nu-mi vine să mă mai duc seara acasă.

Adela răspunde:

Draga mea,
Situația în care te afli poate fi privită din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, nevoia de adevăr și de dreptate te împinge să-i spui tatălui ce se petrece.

Pe de altă parte, înțelegi că această alegere poate avea consecințe dureroase pentru toată lumea, în sensul că părinții tăi ar putea divorța. Acest lucru poate fi neplăcut pentru tine, dar poate că lor le-ar face bine – mai știi?

Totuși, nu ai de unde să știi care este situația reală în relația dintre părinții tăi. În momentul de față, tatăl tău pare defavorizat, cu soția care îl înșală. Dar dacă există un motiv pentru care să merite asta? Dacă, spre exemplu, și tatăl tău a înșelat-o pe mama ta la un moment dat iar ea a trecut cu vederea, să zicem că de dragul tău? Sau poate că mama ta nu e fericită în această relație, dar alege să rămână în ea… tot de dragul tău?

Tu nu știi toate datele problemei, mai bine nu te bagi între ei. Lasă-i să-și rezolve singuri problemele, așa cum nici ție, când vei avea o relație cu un bărbat, n-o să-ți placă să intervină părinții așa cum consideră ei că ”este drept”. N-ai vrea să poți iubi, părăsi, ierta și suferi liberă, fără să se bage alții în treaba ta?

Tu ai deja o vârstă la care începi să te gândești să-ți faci propriul tău rost și să nu mai depinzi de ei. Mai bine lași lucrurile să se desfășoare în ritmul lor și în timp le vei înțelege mai bine.