Aluniș: Biserica din România care a fost în Iad. Locul în care apare Dumnezeu

Există o biserică în România care a fost în Iad, dar a reușit să scape datorită oamenilor din Aluniș care se înecau în lacrimi văzând că locul cel mai sfânt dispare sub ochii lor.

   

Se întâmpla în 2016 unde biserica monument istoric din satul Aluniș, comuna Colți din Buzău, săpată în piatră, fusese cuprinsă de flăcări. Ce avea să reziste încă din 1274 putea să devină o amintire. Structura de lemn a lăcașului fusese distrusă, la fel și mai multe icoane și cărți vechi. Sătenii au venit într-un suflet, cu găleți cu apă, cu ce au mai putut, să ajute la stingerea flăcărilor după ce un om a tras clopotele în semn de alertă. Se închinau și nu le venea să creadă că biserica lor de-un albastru precum cerul s-a transformat în negru. Ca printr-o minune, astăzi, la doi ani de la incendiu, lucrurile par rezovalte. Lăcașul săpat în stâncă este printre puținele unde se mai țin slujbe religioane.


Am fost prima dată aici în urmă cu șapte ani. Drumul era prost pe o distanță de vreo șase kilometri. Era de preferat să o iei la pas pentru a ajunge acolo. Astăzi se poate ajunge, fără probleme, cu mașina. Doar pe ultimul kilometru este pietriș, dar dacă abordezi drumul cu viteză redusă nu vei avea dificultăți.


Biserica asta merită mult mai mult, dar autoritățile și politicienii care nu sunt capabili să păstreze ce au, nu zic să mai contruiască ceva… vin, fac două poze prin campania electorală și pleacă. Rugăciunea nu este suficientă pentru ca biserica din Aluniș să fie transformată într-o Meteoră. Este nevoie de mult mai mult, iar cel mai bine o știe preotul Pamfil.

Nu știu ce faceți mâine sau pe 29 august de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, hramul bisericii, când se adună lumea la Aluniș, dar n-ar fi rău să fugiți de București, de claxoane, ură și injurături și să vă opriți în Buzău. Din Capitală până acolo sunt 170 kilometri, în două ore și jumătate veți vedea ceea ce unii numesc Athosul românesc, într-o sălbăticie divină unde veți auzi doar liniștea. Lângă biserică puteți vedea și câteva chilii.