Alertă cod portocaliu de viscol! Vremea se dă complet peste cap

Meteorologii au emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Se pare că vom mai avea de așteptat până la instalarea primăverii, și asta pentru că se întorc ninsorile. La acest moment este în vigoare un cod portocaliu de viscol și un cod galben de ploi, ninsori și intensificări ale vântului.

   

Prognoza meteo miercuri, 16 martie 2021
Se întoarce iarna în România, când calendarul anunță, de fapt, începutul primăverii. Temperaturile scad și se instalează ninsorile în mai multe zone din țară, dar și la munte unde se va depune un strat consistent de zăpadă.

Săptămâna aceasta trebuie să ne așteptăm la vreme rece și precipitații local însemnate cantitativ. În sudul țării va ploua, iar în restul teritoriului vor fi ninsori, în special în zona Moldovei, în Transilvania, precum și la munte.

Meteorologii au emis două coduri de vreme rea. Este vorba despre un cod galben și un cod portocaliu.

Cod galben de ploi și ninsoare
Codul galben este valabil de marți, 16 martie, ora 10.00, până joi, 18 martie, ora 06.00.

Se anunță precipitaţii în majoritatea zonelor, iar în regiunile din sudul, estul şi centrul ţării, precum și zonele montane şi submontane. Vorbim despre cantități de apă local de 25…35 l/mp și pe spaţii mai mici, îndeosebi în jumătatea de est a Munteniei, 40…70 l/mp.

Vor fi mai ales ploi, dar treptat în Transilvania și local în Maramureș, iar începând din noaptea de marți spre miercuri (16 /17 martie) și în vestul şi nordul Moldovei vor predomina ninsorile.

Meteorologii anunță că stratul de zăpadă va fi unul consistent, în special la munte, în Transilvania și în Moldova.

La munte, la peste 1500 m altitudine, temporar vântul va sufla tare, cu rafale de 70…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii, iar intensificări de până la 55…65 km/h vor fi şi în sudul Banatului şi al Olteniei şi local în Moldova şi estul Munteniei.

Cod portocaliu de viscol
Tot astăzi a intrat în vigoare un cod portocaliu de viscol care rămâne valabil până miercuri, 17 martie la ora 23.00.

Se anunță intensificări susținute ale vântului, ninsori abundente și viscol puternic în zona Carpaților Meridionali și de Curbură

În zona Carpaților Meridionali și de Curbură va ninge abundent, iar vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 90…110 km/h.

La altitudini de peste 1500 m, va fi viscol puternic, zăpada troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.