Albinele din Franța au început să facă miere albastră

Crescatorii de albine din orasul Ribeauville, Franta, au observat inca din luna august ca albinele aduc in stup substante de culori bizare cum ar fi verde, albastru, maro care nu pareau a fi polen.

   

Surpriza le-a fost si mai mare cand au colectat mierea care in loc de galben auriu era maro inchis, albastra sau verde. Culorile nefiresti au creat confuzie in randul crescatorilor de albine. Acestia au trimis mirea in culori ciudate la un laborator de analize. Apicultorii din Ribeauville banuiau, insa, despre ce ar putea fi vorba, insa au asteptat ingrijorati rezultatul analizelor. Testele au stabilit ca mierea avea o cantitate foarte mare de zahar, ceea ce nu este normal.


Rezultatele au confirmat banuielile apicultorilor. Stupii se aflau in apropierea unei fabrici care depozita deseuri de la renumite firme producatoare de ciocolata si bomboane de ciocolata. Culorile vii ale bomboanelor, maro, verde, albastru, etc le-au atras pe albine, care satule de polenul florilor, s-au hranit, in schimb, cu bomboane colorate de ciocolata.

Apicultorii s-au adresat conducerii fabricii de deseuri. Desi acestia au rezolvat problema, depozitand reziduurile in hale acoperite unde albinele sau alte insecte sa nu poata patrunde, crescatorii de albine s-au plans ca acest incident le-a produs pagube imense deoarece nu vor putea sa vanda miere albastra sau de alte culori nenaturale.

Franta este una dintre tarile cu cea mai mare productie de miere de albine din Europa. Apicultorii francezi produc anual 18 330 tone de miere. Pentru a creste productia, Franta a interzis prin lege folosirea unui pesticid in agricultura care era toxic pentru albine.