Aflat in picaj in toate sondajele, Dragnea anunta lapte si miere: Pensia creste la 1000 de euro!

Presedintele PSD a prezentat, duminica seara, noua lege a pensiilor si modificarile care vor avea loc, astfel in 2019 punctul de pensie va fi de 1.265 lei, ajungand in 2021 la 4.256 lei net. Liviu Dragnea a precizat insa ca aceasta lege nu se aplica pensiilor speciale, relateaza Mediafax.

   

„In 2017 l-am dus la 1.000 lei punctul de pensie, in 2018 la 1.100 de lei, in 2019, asa cum am spus in programul de guvernare, 1.265 de lei punctul de pensie. La punctul de pensie, sa luam 1,500 lei pensie bruta. Cineva care avea atat in 2016, net lua 1.399 lei, scadem 5,5% contributia sociala si 16% diferenta care era peste 1.100 lei. Noi am eliminat sub 2.000 lei pensie, astfel ca a crescut (n.r. – pensia) in 2017, ca urmare a cresterii punctului de pensie, dar a crescut si netul pentru ca am eliminat contributia la sanatate. Deci am egalat brutul cu netul. In 2020 este mai mult decat dublu fata de netul din 2016. (…) Cu formula din noua lege, in 2021 va 4.507 lei brut si pensia neta avem mai mult decat o triplare a pensiei, 4.256 lei net. (…) Aceasta lege nu se aplica la pensiile speciale. Pensiile speciale nu fac obiectul acestei legi”, a declarat duminica seara, presedintele PSD, Liviu Dragnea, la Romania TV.

Social democratul a anuntat si care este noua formula de calcul a pensiei, care va intra in vigoare din 2021.

„Care va fi noua formula de calcul? Pensia va fi numarul de puncte inmultit cu valoarea de referinta. Valoarea punctului de referinta este raportul dintre punctul de pensie din 2020, 1.175 lei marit cu 5%, care inseamna rata inflatiei si jumatate din cresterea salariului. Aceste lucruri vor intra in vigoare din 2021. Vor intra in vigoare mai devreme doar intr-un singur caz, dar este nevoie de recalcularea tuturor pensiilor. Este practic imposibil, trebuie recalculate pensiile pentru toti pensionarii, toti 5,2 milioane”, a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea a mai precizat ca va fi introdus „principiul contributivitatii, adica atat cat contribui, atat ai pensia”, ce vizeaza companiile care nu platesc contributii. Acesta, spune Liviu Drganea, este si motivul pentru care s-a realizat transferul contributiilor.

„Introducem pentru prima oara principiul contributivitatii, adica atat cat contribui, atat ai pensia. Companiile care nu platesc asigurarile sociale pot avea probleme, dar fiecare cetatean va fi informat de numarul de puncte acumulate. Sunt acum situatii in care companiile nu platesc contributii sociale. Angajatii trebuie sa stie cat vor primi. Daca noi lucram la o companie care nu plateste contributiile, nu e corect pentru ceilalti care lucreaza la firme care isi platesc contributiile. Unul dintre motivele pentru care s-a realizat transferul contributiilor catre angajat este ca erau doua milioane de romani care munceau si pentru care nu se plateau contributiile sociale. Atunci aveam un deficit de sase miliarde de lei la bugetul de pensii, acum s-a micsorat la trei miliarde. Va ajunge la zero, dar in fiecare an trebuie sa viram la bugetul de stat”, a mai spus Liviu Dragnea.