90 de lucruri pe care nu le stiai despre lumea din jurul tau Partea I

De cele mai mult ori, lumea, asa cum ne-o imaginam, este cu totul alta decat in realitate. O demonstreaza studiile si statisticile oferite publicului de catre organismele specializate. Surprinzator sau nu, traim intr-o lume despre care stim extrem de putine lucruri.

   

De ce sa ne mai mire atunci faptul ca un numar urias de straini nu stiu sa localizeze Romania pe harta sau nici macar nu au auzit de existenta tarii noastre? Cate lucruri stim noi despre lumea din jurul nostru? Mai jos, va prezentam o lista cu 100 de motive pentru care ar trebui sa ne reconsideram parerea despre cultura noatra generala…

Educatie

1. In lume exista 22 de tari in care peste jumatate din populatie este analfabeta. 15 dintre ele se afla in Africa.

2. In Mali, copiii petrec, in medie, doar doi ani la scoala. Cei mai multi dintre ei incep sa munceasca la varste cuprinse intre 10 si 14 ani.

3. Cele mai mari salarii oferite profesorilor sunt acordate in Elvetia. Aici, salariul unui profesor debutant porneste de la 33.000 de dolari americani pe an.

4. Elevii din Japonia si Coreea de Sud sunt considerati cei mai buni din lume la matematica si alte stiinte exacte.

5. Profesorii islandezi reprezinta 7,8% din totalul fortei de munca din aceasta tara. Aici adaugam si faptul ca acestia lucreaza doar 38 de saptamani pe an.

6. O statistica interesanta arata faptul ca in Europa Centrala femeile ocupa o proportie covarsitoare in randul profesorilor. In Ungaria, Cehia si Slovacia, peste 75% dintre profesori sunt femei.

7. In Indonezia, peste jumatate dintre profesori nu au implinit inca varsta de 30 de ani.
In Islanda, doar o treime dintre absolventii de facultate sunt barbati.

8. Vreti sa stiti care este tara in care se nasc cele mai multe genii? Incercati Islanda. Exista 3 castigatori ai premiului Nobel la fiecare 1 milion de locuitori.

Economie&Armata

9. 41% dintre cei mai saraci oameni ai lumii traiesc in India.
72% dintre cetatenii din Mali castiga mai putin de 1 dolar american pe zi.

10. 8 dintre cele mai dezvoltate state europene (dintr-un total de 10) sunt vorbitoare de limbi germanice (Germania, Elvetia, Austria, Norvegia, Suedia, Islanda, Luxemburg si Danemarca).

11. Cele mai apreciate 10 destinatii turistice din lume sunt: Franta, Spania, SUA, Italia, China, Marea Britanie, Austria, Mexic, Germania si Canada. Impreuna, cele 10 tari aduna 49,6% din totalul turistilor din toata lumea.

12. Numai Franta aduna 11% din totalul mondial al turistilor.

13. Numarul turistilor din San Marino depaseste de 19 ori numarul locuitorilor acestei tari.

14. Dintre cele mai generoase tari 15 ale lumii (din punct de vedere al donatiilor), doar 5 nu se regasesc pe continentul european: SUA, Canada, Australia, Japonia si Coreea de Sud.

15. Canada detine doar 9000 de angajati in randul fortelor navale si asta in ciuda faptului ca este tara cu cea mai mare zona de coasta din lume.

16. Bolivia, in schimb, se bucura de 4500 de militari in randul fortelor navale. O cifra destul de mare daca ne gandim ca aceasta tara nu are iesire la mare si este una cu un relief predominant muntos.

17. Intr-un top al tarilor care investesc cel mai mult in domeniul militar, Statele Unite ale Americii conduc detasat. Suma investita este mai mare decat a urmatoarelor 12 tari din top, luate impreuna.

18. Aproape jumatate din armamentul exportat in tarile in curs de dezvoltare provine din SUA.

Pag Anterioara1 din 2