8 greșeli care îți distrug viața

Manipulatorii – în mod intenționat sau nu – se joacă cu temerile, îndoielile și dorințele noastre. Alții se joacă cu sentimentele frumoase – dragostea, recunoștința, speranța, simțul datoriei. Iată câteva dintre cele mai obișnuite trucuri de-ale lor și cum le poți elimina:

   

1. Vina
Un om care se simte vinovat e gata să facă orice pentru a se revanșa, iar tocmai pe acest lucru mizează manipulatorii. Nu cumva îți asumi prea multe responsabilități, inclusiv pentru emoțiile altei persoane? Fiecare poate să aleagă cum reacționează într-o anumită situație. Dacă ai făcut ceva greșit, cere-ți scuze, dar nu-l lăsa pe manipulator să te controleze.

2. Frica de a-ți strica imaginea bună
Manipulatorii se joacă nu numai pentru a obține anumite beneficii, ci și pentru a se amuza și pentru a se simți puternici. Victimele lor devin oameni nesiguri, pentru că le e frică să nu cadă de fraieri. Înainte de a face orice, gândește-te mai întâi dacă ai cu adevărat nevoie de acel lucru. Nu răspunde tuturor provocărilor. Nu e nimic stânjenitor în asta. Cel mai bine e să nu riști.

3. Simțul datoriei
Mai ales prietenii și rudele apropiate jonglează cu simțul datoriei, putând să-ți complice foarte mult viața. E important să înțelegi că trebuie să îi ajuți, dar că nu trebuie să fii mereu la dispoziția lor. Bineînțeles, e greu să refuzi o persoană dragă, dar poți încerca să ajungeți la un compromis care să nu lezeze interesele niciunei părți.

4. Frica de a rămâne singur
Dragostea adevărată nu poate fi cumpărată, indiferent câte lucruri materiale îi pui celuilalt la dispoziție sau câte servicii îi faci. E important să înveți să te respecți și să înțelegi că meriți mai mult decât un partener sau un prieten dezinteresat.

5. Sentimentul de recunoștință
Oamenii se pot juca la nesfârșit cu sentimentul de recunoștință, amintindu-ți de serviciile pe care ți le-au făcut cu orice ocazie. Manipulatorii se folosesc de acest lucru. Dacă nu te-ai simți însă bine făcând ceva pentu un prieten, ar trebui să refuzi într-un mod politicos.

6. Sentimentul de milă
Manipulatorii se folosesc uneori de blândețea și compasiunea cuiva cu multă îndemânare. Nu lăsa pe nimeni să se folosească de tine.

7. Frica de singurătate
Multe persoane rămân alături de cineva obraznic și neiubitor doar fiindcă le e frică să rămână singuri. Manipulatorii lovesc adesea în stima lor de sine, făcându-și victimele să se simtă și mai inutile. Crede în tine, respectă-te și iubește-te. Numai în acest mod îți poți da seama dacă cineva nu te tratează cum trebuie și poți să nu cazi în capcana fricii de singurătate.

8. Speranța
Poți să speri că manipulatorul își va schimba comportamentul, dar el va specula și acest lucru. Nu te lăsa însă amăgit/ă. Fii atentă la faptele sale. Nu te sfii să pui niște termene limită sau să îi ceri anumite lucruri. Dacă problemele nu se rezolvă și tot nu se rezolvă, pleacă de lângă el până nu e prea târziu.