7 enigme ale vieții pe care știința încă nu le poate explica

Există puține lucruri pe care știința nu le poate explica. Scepticii caută în mod constant modalități de a dovedi că anumite lucruri nu există, dar uneori misiunea lor se dovedește pur și simplu imposibil de îndeplinit.

   

Existența fantomelor, a oamenilor-bestie sau capacitățile nebănuite ale minții umane sunt unele dintre cele mai comune fenomene inexplicabile. Câte dintre acestea există cu adevărat și câte sunt plăsmuiri ale imaginației? În fața acestor controverse, fiecare va trebui să decidă singur ce este real și ce nu.

1. Experiențele din preajma morții și viața după moarte


Există numeroase studii despre moartea clinică, despre oameni care au fost la un moment dat pe punctul de a muri, dar au supraviețuit și au relatat experiențele mistice pe care le-au trăit în aceste momente.

Unii au menționat trecerea printr-un tunel de lumină, alții au afirmat că s-au întâlnit „dincolo” cu cei dragi, că au fost copleșiți de groază sau de profunde sentimente de pace.

Puse cap la cap, aceste elemnte sugerează că există viață și dincolo de mormânt. Însă, chiar dacă aceste experiențe sunt profunde, nimeni nu s-a întors cu dovezi.

Unii sceptici sugerează că experiențele sunt explicabile ca halucinații naturale și previzibile ale unui creier traumatizat. Un studiu asupra persoanelor aflate în stop cardiac, desfășurat în 2015, a constatat că, atunci când inima este „pe moarte”, primește semnale puternice din partea creierului, care încearcă să rămână activ.

Potrivit cercetătorilor, aceste semnale ar putea fi responsabile pentru experiențele bizare prin care unii oameni trec în aceste momente extraordinare.

2. Existența lui Bigfoot
O fiară mare și păroasă, asemănătoare omului, numită Bigfoot („picior mare”), se tot „încăpățânează” să apară în rapoartele nenumăraților martori oculari, în special în Statele Unite și Canada. Cu toate acestea, deocamdată nu a fost descoperit niciun cadavru care să corespundă acestor semnalmente.

În absența unor dovezi solide (cum ar fi oasele sau dinții), teoria privind existența lui Bigfoot se sprijină exclusiv pe relatările martorilor oculari și pe o serie de fotografii și filme ambigue. De aceea, știința nu poate încă să demonstreze că creaturi precum Bigfoot sau monstrul din Loch Ness există sau nu.

În aceste circumstanțe, există posibilitatea ca aceste fiare misterioase să existe cu adevărat, dar să prefere să stea departe de ochii curioșilor.

3. Intuiția


Unii oameni se referă la acest fenomen ca fiind simpla bănuială, alții văd intuiția ca fiind al șaselea simț. Oricum ar fi, cu toții ne-am folosit intuiția la un moment dat.

Și, chiar dacă avem momente când instinctele noastre sunt greșite, ele par a ne îndruma pe calea cea bună de cele mai multe ori. Psihologii observă că oamenii colectează în mod inconștient informații din mediul înconjurător, ceea ce duce la un sentiment de cunoaștere a lumii, fără a putea explica exact de ce sau cum au dobândit această cunoaștere

Cazurile de intuiție sunt dificil de dovedit sau studiat și s-ar putea ca psihologia să ne furnizeze doar un răspuns parțial.

Pagini: 1 2