6 TEHNICI care te vor ajuta să DORMI atât cât ai NEVOIE

Probabil cei mai mulți dintre noi am fi fericiți dacă ziua ar avea ceva mai mult de 24 de ore, ca să putem dormi mai mult. Există însă câteva tehnici secrete de somn care te ajută să ai libere chiar și 22 de ore pe zi. Nu uita să-ți consulți medicul dacă decizi să îți modifici tiparul de somn, mai ales dacă la muncă e nevoie să fii foarte atentă/ă.

   

1. Strămoșii noștri dormeau 6 ore

Formula de somn: 4 ore (prima fază) + 2 ore (faza a doua) = 6 ore

Strămoșii noștri dormeau în două faze separate de o perioadă de veghe. Aceasta era considerate specială și era folosită pentru practice spirituale, contemplare și citit. Dacă vrei să începi să dormi mai puțin, dar nu știi de unde să începi, ar fi bine să aplici această metodă, deoarece e cea mai confortabilă fiindcă mai poți să dormi încă o jumătatre de oră în plus.

2. Dimaxion – 2 ore


Un pui de somn de 30 de minute la fiecare 6 ore = 2 ore

Buckminster Fuller a inventat această tehnică foarte eficientă care presupune să dormi de 4 ori pe zi timp de jumătate de oră la fiecare 6 ore. El pretindea că nu a avut niciodată mai multă energie. După doi ani, faimosul inventator a fost examinat de doctori, care au declarant dă e într-o stare de sănătate perfectă. Acesta este cel mai extrem ciclu de somn.

3. Supraomul – 2 ore


Un pui de somn de 20 de minute la fiecare 4 ore

Aceasta este o tehnică de dormit eficientă și convenabilă pentru mulți. Partea proastă e că nu poți întrerupe ciclul și nu poți sări peste niciun minut în care ar trebui să dormi, deoarece te vei simți epuizat/ă. Această metodă a fost folosită de Leonardo da Vinci și Salvador Dali.

4. Siesta – 6.5 ore

5 ore pe noapte + 1.5 ore ziua = 6.5 ore

Acesta era programul lui Winston Churchill. El mergea la culcare la 3 dimineața, se trezea la 8 și dormea încă o oră și jumătate după-amiaza. Trebuie neapărat să dormi între prânz și cină. Nu te gândi că faci mai puține lucruri dacă dormi ziua. De fapt, vei realiza mai multe, spunea el.

5. Tesla – 2 ore și 20 de minute


2 ore pe noapte și 20 de minute în timpul zilei

Extraordinarul fizician și inventator Nikola Tesla dormea numai 2-3 ore pe zi, astfel încât putea să lucreze toată noaptea. Această tehnică a primit numele său.

6. Fiecare om – 2.5 ore


2.5 ore pe noapte + un pui de somn de 20 de minute de 3 ori pe zi

Oamenii de știință au studiat tiparul de somn al bebelușilor, al oamenilor în vârstă și al animalelor. Elefanții, de pildă, dorm o oră noaptea și un sfert de oră de 3-4 ori pe zi. Acest program e considerat cel mai flexibil și unul la care te poți adapta cu ușurință.

Când să mergi la culcare pentru a te trezi odihnit la momentul potrivit
Dacă nu ești pregătit pentru astfel de experimente cu somnul, dar totuși dorești să te trezești cu ușurință, poți calcula perioada de timp în care corpul tău trece prin somnul mișcărilor oculare rapide. Acesta este momentul în care trezirea este cea mai ușoară.