6 secrete pe care trebuie să le știi despre CARDURI înainte să le folosești

Mulți oameni folosesc cardurile bancare zilnic – scot bani de la bancomat, plătesc pentru diverse cumpărături și facturi, fac tranzacții financiare etc. Iată câteva secrete legate de cardurile bancare la care nu te-ai fi gândit până acum.

   

1. Decodează-ți numărul de card
Cele mai multe carduri au un număr din 16 cifre pe ele (mai rar 13 sa 19). Prima cifră identifică sistemul de plată (4-VISA, 5-MasterCard). Următoarele 5 cifre identifică banca ce a emis cardul. Următoarele 9 cifre sunt utile numai pentru bancă, deoarece ajută la identifficarea proprietarului cardului.

2. Numărul și magia cifrelor
Ultimele 9 cifre sunt obținute în urma unui algoritm special. Numărul posibilelor variații ale combinației de 7 cifre este mai mare decât numărul locuitorilor de pe planetă. Ultima cifră este calculată matematic în funcție de algoritmul Moon. Acesta împiedică greșelile care pot să apară în cadrul unui calcul manual.

3. Cardul sub lumina ultraviolet
Puțini oameni știu că banii obișnuiți și cardurile bancare sunt protejate în același fel. De exemplu, le poți verifica autenticitatea așezându-le sub lumină ultravioletă. Pe cardurile MasterCard ar trebui să apară literele M și C, pe cardurile Visa litera V, iar pe cardurile American Express – imaginea unui vultur.

4. Credit sau debit
Cardul poate fi de credit sau de debit. Principala diferență ține de ai cui sunt banii, ai clientului sau ai băncii. Cardurile de credit sunt de obicei emise pe lângă cardurile de debit. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ții minte e faptul că băncile nu pot emite un card de credit pe numele tău fără ca tu să știi. Cardurile de tip overdraft reprezintă un compromis între cardurile de credit și cardurile de debit. Limita pentru cardurile overdraft este mai mică decât pentru cardurile de credit.

5. Descoperirea de card
Există un concept numit descoperire de card atunci când cardul a depășind limita disponibilă. Poți rămâne cu datorii atunci când plătești într-o altă monedă în țări străine sau în eventualitatea în care contul este umplut din nou cu bani de la un card de la o altă bancă și apoi este golit imediat. Nu e însă nevoie să îți fie frică de; descoperirea este oprită automat după ce acoperi suma lipsă și nu se percep costuri.

6. Cealaltă parte a cardului
Pe spatele cardului există un alt lucru care garantează siguranța banilor tăi – CVV (de la VISA) sau CVC (de la MasterCard). În ambele cazuri, CV vine de la Card Verification. Dacă pe cardul tău există aceste litere, înseamnă că e autentic. CVV îți permite să efectuezi plăți fără să oferi un card și e obligatoriu, de exemplu, pentru cumpărăturile online. Cu ajutorul acestui simbol poți cumpăra ceva dacă știi câteva alte detalii ale cardului. La fel ca în cazul codului PIN, e mai bine să nu îl arăți nimănui și să nu spui nimănui despre el, mai ales dacă observi că insistă să îi oferi această informație.