6 obiecte istorice misterioase care nu au putut fi explicate până în prezent

Istoria omenirii se întinde pe mai multe milenii, iar istoricii nu vor ajunge niciodată să cunoască toate secretele sale.

   

Unele obiecte descoperite în urma săpăturilor arheologice sunt un mister, acestea făcându-i pe oamenii de știință să își pună fel de fel de întrebări, uneori fără a găsi un răspuns concludent. Însă, această nedumerire îi ambiționează pe arheologi să găsească explicații – menite să ne facă să cunoaștem și mai mult istoria noastră.

Cert este că istoria se bazează pe anumite presupuneri, iar nimeni nu poate ști adevărul complet din spatele fiecărui fapt istoric.

Mai jos puteți vedea câteva dintre cele mai remarcabile obiecte istorice descoperite de-a lungul anilor, pe care istoricii și arheologii încă nu le pot explica.

Giganticele sfere de piatră din Costa Rica

Sferele de piatră din Costa Rica, descoperite în anul 1930, rămân un mister al istoriei încă nedescifrat. Sferele de piatră sunt produsul unei culturi megalitice, ce nu a fost descoperită până acum, simbolizând planetele și corpurile cerești.

Cunoscute de locuitori drept Las Bolas, sferele, în număr de 300, au nedumerit și au facinat oamenii de știință și deopotrivă turiștii. Variind în mărime, de la doar câțiva centimetri până la peste doi metri, cea mai mare dintre aceste sfere a fost estimată la o greutate de 15 tone.

Nu există o dată clară pentru crearea lor, arheologii estimând că au fost sculptate în perioada cuprinsă între anul 200 i.Hr. și 1.500 d.Hr.

Enigmatica baterie de la Bagdad

Obiectul, despre care se crede că este o baterie veche de 2.000 de ani, a fost descoperit în 1936 de nişte muncitori care lucrau la terasamentul unei căi ferate din zona Khujut Rabu, la sud-est de Bagdad. Bateria pare să fi fost dezgropată dintr-un mormânt din perioada partă (247 î.Hr. – 228 d.Hr.), iar în momentul în care a fost descoperită, bateria era compusă dintr-un recipient oval din lut galben, înalt de 13 cm, în interiorul căruia se aflau o foiţă de cupru rulată, o vergea de fier şi câteva fragmente dintr-un material asemănător asfaltului de astăzi.

Acest asfalt fusese folosit pentru a sigila capetele de sus şi de jos ale cilindrului de cupru, precum şi pentru a fixa vergeaua de fier în mijlocul cilindrului. În 1938, arheologul german Wilhelm Konig, director al Laboratorului din cadrul Muzeului din Bagdad, a dat peste acest obiect ciudat într-o cutie din subsolul muzeului. După o examinare atentă, acesta şi-a dat seama că artefactul semăna foarte bine cu o pilă galvanică sau o baterie electrică modernă. Ulterior, Konig a publicat o lucrare, sugerând că obiectul era o baterie antică.

Manuscrisul Voynich

Manuscrisul Voynich este probabil cartea cea mai misterioasă din lume. Autorul ei nu este cunoscut, este scrisă într-o limbă indescifrabilă, iar paginile sale sunt pline de simboluri inexplicabile și ilustrații ciudate.

Există numeroase teorii legate de originea misteriosului manuscris. Una dintre acestea menţionează faptul că el a fost realizat de călugărul franciscan şi, totodată „magicianul” Roger Bacon, în secolul al XIII-lea, iar pentru faptul că a aruncat o „vrajă” asupra cărţii, monahul a fost încarcerat. Alte teorii susţin că lucrarea este opera lui Leonardo da Vinci sau chiar a extratereştrilor. Singura informaţie certă care se ştie despre document până acum este cea rezultată din datarea cu radiocarbon: cartea a fost redactată în perioada 1404-1438.

Manuscrisul a fost denumit după anticarul lituanian Wilfrid Voynich, care a susţinut că a achiziţionat cartea în anul 1912 de la călugării iezuiţi din Italia. Din acest moment, documentul începe să devină cunoscut lumii întregi.

Figurinele Inca din aur

Aceste figurine de aur, care întruchipează niște animale misterioase, au fost descoperite în Africa de Sud. În 1996, constructorii germani de aeronave – Algund Eeboom și Peter Belting – au afirmat că aceste obiecte sunt niște mașini zburătoare. Însă, până în prezent, nu se știe cu exactitate care au fost rolul lor.

Pagini: 1 2