6 dintre cele mai grave erori pe care le fac majoritatea şoferilor

Cu toţii primim instrucţiunile necesare conducerii corecte a unei maşini atunci când ne luăm permisul de şofer, dar unele lucruri se uită odată cu trecerea timpului. Dacă facem anumite greşeli în mod frecvente, acestea pot produce pagube iremediabile vehiculului. Urmează cele 6 sfaturi de mai jos dacă vrei să prelungeşti viaţa maşinii tale:

   

1. Încălzirea motorului
Dacă pornim maşina atunci când afară este frig, trebuie să aşteptăm să se încălzească suficient. Astfel, lichidele care lubrifiază motorul îi vor oferi condiţii optime de funcţionare. În caz contrat, riscă să se deterioreze şi să sufere avarii grave. Acest lucru se aplică mai ales în cazul vehiculelor de tip diesel.

2. Sunete
Dacă ţi se pare că brusc maşina ta scoate un sunet nou şi ciudat du-o cât mai repede să fie reparată. Ar putea fi de vină cureaua de transmisie sau o piesă care ar putea cauza o daună internă maşinii tale. Dacă laşi ca zgomotul să continue fără să faci nimic e posibil ca avaria suferită să fie atât de mare, încât costul reparaţiei să fie mai mare decât achiziţionarea unei maşini noi.

3. Folosirea excesivă a ambreiajului
Ambreiajul unui vehicul este o piesă mult mai delicată decât credem. Persoanele care o calcă doar pe jumătate sau rămân cu piciorul pe ea fac ca piesele din interiorul ei să înceapă să producă o frecare care o va face să se uzeze rapid. Poate fi stricată cutia de schimb şi se poate ajunge chiar la accidente grave în circulaţie.

4. Poziţia scaunului
Chiar dacă iniţial credem că e suficient să stăm comod în scaun, acesta are anumite setări care ne ajută să putem conduce mai bine maşina. Nu putem sta prea departe sau prea aproape, pentru că nu avem suficient spaţiu pentru manevre de urgenţă. Trebuie să avem mereu picioarele suficient de depărtate, dar totuşi apropriate corespunzător de pedale pentru a le putea acţiona în mod corect. Dacă suferi un accident datorat conducerii defectuoase a maşinii tale, factura pe care va trebui să o plăteşti va fi enormă.

5. Presiunea cauciucurilor
Presiunea din cauciucuri nu influenţează doar roata, ci are un efect şi asupra amortizoarelor şi a stabilităţii maşinii. Evită să conduci cu unele dintre roţi înţepate sau se poate ajunge la imposibilitatea efectuării unei reparaţii.

6. Parchează corect
Poate părea un lucru nesemnificativ, dar e important să fii atent la tot ceea ce se află pe stradă, o suprafaţă în pantă sau un teren accidentat. Cel mai indicat e să căutaţi suprafeţe plane. Nu uita că terenurile în pantă necesită acţionarea suplimentară a frânei manuale.