20 lucruri pe care o persoană bine educată nu le va face în vizită

Într-o societate modernă, regulile de eticheta joacă un rol foarte important. De respectarea acestor reguli depinde ce impresie vei face asupra interlocutorului, unui prieten sau unui potențial angajator. Comportamentul în societate vorbește de nivelul culturii și educației unei persoane.

   

Atunci când mergeți în ospeție, trebuie să respectați unele reguli ce țin de codul bunelor maniere.

Cum și cu trebuie să vii

Nu este recomandat:
— Să mergi în vizită cu bucate gătite de tine. Salata pe care ai pregătit-o poate să nu se încadreze în meniul general sau se poate fi identică cu cea a gazdei, iar oaspeții vor începe să le compare.
— Să întrebi cine va mai fi prezent. În mod obișnuit, gazdele precizează în general cine vor fi prezenți („doar rude”, „prieteni”, „colegi de serviciu”).


— Să ignori codul vestimentar cerut de gazde. Dacă ați fost invitat la o petrecere mascată, trebuie să mergi mascat.
— Să vii înainte de ora stabilită. În acest caz, gazdele posibil să nu aibă timp să se pregătească pentru primirea oaspeților și acest lucru îi va pune într-o situație penibilă. Cel mai potrivit este să ajungi cu 10-15 minute după ora anunțată, dar nu mai târziu, pentru că altfel îi dai tot programul gazdei peste cap.
— Să vii cu daruri pe care gazda nu le va putea folosi sau nu se vor potrivi cu decorul casei. Este mai bine să vii cu un buchet mic de flori, un prosop frumos sau un săpun parfumat.
— Să nu înștiințezi gazdele despre alergiile tale sau intoleranțele la anumite alimente.


Cum să te comporți într-o casă străină

Este de prost gust:
— Să deschizi frigiderul sau dulapul din bucătăria gazdelor.
— Să te apropii de leagănul copilul, mai ales în absența părinților. Chiar dacă copilul plânge, ar fi corect să anunți părinții.
— Să ceri sărbătoritului să deschidă cadourile în prezența ta. Acesta poate reacționa diferit, și oaspeții pot să se simtă penibil.
— Să speli vasele. Gazda va accepta ajutorul doar din partea oamenilor foarte apropiați de familie.


— Să reglezi singur temperatura aerului condiționat precum și atingeți ventilatorul. Este mai bine să informezi politicos proprietarii că îți este frig sau cald.
— Să cerți copiii în public. Dacă ai venit în vizită cu un copil mic și el este obraznic, tot ce trebuie să faci este să îi faci observație, dar în șoaptă.
— Să dai sfaturi de gătit gospodinei casei. O poți face doar dacă ea le cere.
— Să oferi bani pentru un pahar pe care întâmplător l-ai spart. Cel mai potrivit este să dăruiești gazdelor ceea ce ai spart.
— Să întrebi parola de la Wi-Fi.
— Să te reții în vizită prea mult. Evită să fii unul dintre oaspeții care uită să mai plece.

Pagini: 1 2