20 de OBIECTE pe care le folosești și după ce EXPIRĂ – știai când trebuie să le arunci?

Cu toții avem lucruri acasă, pe care le avem de ani de zile. Par a fi veșnice pentru noi, dar majoritatea lor sunt de fapt limitate de o dată de expirare, după care devin inutile și, eventual, chiar periculoase.

   

1. Apa oxigenată
Apa oxigenată este depozitată în cabinetul medicului, dar foarte puțini oameni știu că după ce a fost deschisă își pierde proprietățile după 2 luni. Chiar și într-un recipient sigilat va expira după un an.

2. Condimente- 2 ani
O veste proastă dacă îți place să colecționezi tipuri rare de condimente! Va trebui să îți reîmprospătezi proviziile după 2 ani, deoarece mirodeniile tind să-și piardă proprietățile și aromele după ceva timp.

3. Pantofii sport- 250 de mile sau 6 luni
Atunci când porți pantofi sport frecvent, sistemul lor de absorbție a șocurilor, tălpile și spatele, se uzează rapid. Pantofii de alergare trebuie schimbați la fiecare 250 de mile și pantofi pentru alte activități sportive după 6 luni de utilizare obișnuită.

4. Pungile de ceai- 6 luni
Chiar și în ambalaje închise și etanșe, pungile de ceai nu mai sunt bune pentru consum după 6 luni din cauza capacității frunzelor de ceai de a fermenta.

5. Ochelarii de soare- 2 ani
Razele ultraviolete au un efect negativ asupra lentilelor. După un timp, lentilele permit trecerea mai multor raze. Durata de bună funcționare exactă este determinată de fiecare fabricant individual, dar este recomandat să îți schimbi ochelarii de soare o dată la 2 ani.

6. Pasta și periuța de dinți – un an respectiv 3 luni
O periuță de dinți trebuie schimbată la fiecare 3 luni, pentru a nu o transforma într-un incubator de bacterii. Pasta de dinți trebuie păstrată timp de cel mult un an de la deschiderea ei. Prin urmare, dacă ai un tub mic pentru, verifică data de expirare.

7. Prosoape- 3 ani
Pe lângă faptul că prosoapele umede reprezintă un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, spălările frecvente pur și simplu uzează țesătura. Spălarea la temperaturi ridicate face acest lucru de câteva ori mai rapid. Se recomandă schimbarea prosoapelor la fiecare 3 ani.

8. Perie de păr- 1 an
Perioada de valabilitate a pieptănului sau a periei de păr este de numai un an, chiar dacă o cureți și o speli în mod regulat. Dupa aceasta perioadă poate provoca mătreața si probleme cu părul.

9. Bureți de machiaj și pensule- 6 luni, respectiv 5 ani
Nu numai că trebuie să îți speli pensulele de machiaj după fiecare utilizare, trebuie de asemenea să le schimbi la fiecare 5 ani – pielea îți va mulțumi pentru asta. Buretele trebuie reînnoit la fiecare 6 luni.

Pag Anterioara1 din 2