15 lucruri inedite pe care nu le știai despre Terra

Cu toții știm că lumea noastră este un loc uimitor, dar despre aceasta încă nu cunoaștem foarte multe lucruri. În plus, chiar dacă anul au loc tot felul de descoperiri fascinante, care ne ajută să înțelegem puțin din viața de altădată, mulți dintre noi nici nu au auzit despre ele.

   

Tot mai mult oamenii sunt preocupați de alte nimicuri, iar din nepăsare nici măcar nu dau importanță subiectelor despre viața și originile noastre, ori despre ceea ce înseamnă cosmos.

Mai jos îți prezentăm o listă cu 15 detalii fascinante despre Terra care sigur te vor surprinde!

1. Cel mai fierbinte loc de pe Terra

Deși de-a lungul timpului au circulat tot felul de speculații despre acest subiect, iar mulți cercetători erau de părere că cel mai fierbinte loc din lume este Al Azizyah, Libia, în urma unor cercetări care au avut loc între 2010 și 2012, experții în climatologie au ajuns la concluzia că Valea Morţii deţine recordul pentru cel mai călduros loc din lume.

2. Cel mai rece loc de pe Pământ

În iulie 1983, la stația sovietică Vostok din Antarctica au fost înregistrate cele mai scăzute temperaturi de pe pământ. Cea mai ridicată temperatură din această zonă a fost de doar 12,3 grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură a fost de -89,2 grade Celsius. Stația însăși nu este construită pe teren, ci pe gheață. Aici fac cercetări aproximativ 30 de persoane în timpul verii și doar 18 în timpul iernii.

3. Polii magnetici ai pământului

Probabil ai învățat că Polul Sud este întotdeauna la sud, iar Polul Nord este la nord, nu? Cel puțin, asta este ceea ce ne indică busola. Ceea ce mulți nu știu este că polii magnetici își schimbă locurile la câteva sute de mii de ani. În medie, această schimbare se întâmplă la fiecare 450 de mii de ani. Următorul schimb urmează să fie peste mai puțin de 2000 de ani. Acest fenomen nu ne afectează viața pe pământ.

4. Cel mai înalt munte din lume se află în Hawaii

De multe ori auzim că Muntele Everest este cel mai înalt munte din lume. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat. Muana Kea din Hawaii este aproape cu un kilometru mai înalt decât Everest, acesta fiind cel mai înalt munte din lume, dacă măsurăm de la bază până la vârf. Baza reală este cea aflată sub nivelul mării.

Muana Kea este de fapt un vulcan inactiv care a fost format acum un milion de ani.

5. Cel mai mare meteorit

Meteoritul Hoba este cel mai mare meteorit descoperit vreodată pe pământ. El a fost descoperit îngropat în pământ în anul 1920 de un fermier care își arata câmpul în Namibia, Africa. Numele său provine de la numele fermei unde a fost descoperit, Hoba West.

Meteoritul cântărește 66 de tone. Cel mai interesant lucru despre acesta este că nu s-a rupt din cauza impactului cu pământul. Poate că forma sa are ceva de-a face cu asta. Este plat în partea de sus și în partea de jos, ceea ce ar ușura intrarea în pământ.

Acest meteorit se estimează că a ajuns pe pământ acum 80.000 de ani.

6. Viteza unui T-Rex

Oamenii de știință au estimat că viteza unui T-Rex era între 15-25 mile pe oră. Acest lucru ne arată că dinozaurul era cu siguranță mult mai lent decât o mașină.

Pagini: 1 2