145 de ani de la primul apel telefonic. Care au fost primele cuvinte rostite la telefon

Pe 10 martie 1876, Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului, a realizat primul apel telefonic, după ce, cu trei zile înainte, invenția a fost brevetată, cu doar câteva ore înaintea lui Elisha Gray, care a perfecţionat și a făcut funcțional „aparatul de vorbit la distanţă” construit în 1861 de profesorul german Johann Philipp Reis. Primul apel a fost realizat de Bell dintr-o cameră într-o încăpere alăturată, unde era colaboratorul său, Thomas Watson, un tânăr mecanic şi creator de modele, care îl ajuta la experimentarea aparatului. Prima frază rostită la telefon a rămas celebră: „Domnule Watson, vino aici; vreau să te văd!”.

   

Bell a fost un inventator notoriu, iar cercetările sale nu s-au limitat la doar un singur domeniu. Pe lângă telefon, Bell, care a trăit între 1847 și 1922, a mai făcut și cercetări în aeronautică, a inventat un detector de metale și a mai realizat diverse cercetări în genetică, dar și acustică, pentru că mama și sora sa erau surde. Geniul lui Bell s-a manifestat de când acesta era mic. La doar 12 ani a realizat o inovație pentru tatăl prietenului său cel mai bun. Acesta se plângea că este anevoios procesul de decorticare a grâului, așa că Bell a realizat o mașinărie cu perii și palete pentru a simplifica totul. Tot de mic s-a apucat să studieze singur pianul. Apoi a descoperit că este ventriloc, iar pe urmă a învățat limbajul semnelor, când mama sa a început să își piardă auzul.

Tatăl său l-a sprijinit în experimente, iar în 1863 a făcut, alături de fratele său mai mare Melvill, un „cap vorbitor”, realizat pe baza unui proiect german. Acesta a stat la baza marii sale invenții, telefonul. Pornind de la o traducere proastă din germană în franceză a unei lucrări a fizicianului Hermann von Helmholtz, Bell și-a dat seama că sunetele pot fi reproduse prin mijloace electrice.

De la acest lucru, Bell a ajuns să inventeze telefonul. Mai întâi, în 1871, la doar 24 de ani, a început să experimenteze cu un melodeon, un dispozitiv prin care dorea să transmită muzică prin intermediul electricității. În 1874, Bell începe să lucreze cu un telegraf modificat, iar acesta a fost baza viitoarei sale invenții. În 1875, Bell a dezvoltat un telegraf acustic și a început cursa de patentare a invenției sale, care a fost brevetată pe 7 martie 1876. La trei zile după ce a obținut brevetul, Bell a efectuat prima conversație telefonică din istorie. El a fost acuzat atunci că a furat invenția cercetătorului american Elisha Grey, care lucra în paralel la propriul telefon fix.

Datorită invenției sale, Bell a primit în 1880 un premiu de 50.000 de franci din partea guvernului francez, din juriu făcând parte și Alexandre Dumas fiul și Victor Hugo. Cu banii câștigați, Bell a pus bazele Biroului Volta, numit așa după numele Premiului Volta, pe care îl câștigase. Ulterior, instituția și-a schimbat numele în Bell Labs.

La un an după primul apel telefonic, a luat naștere Bell Telephone Company, prima companie de telefonie din lume. Ulterior, aceasta a ajuns parte a American Bell Telephone Company. Acum, compania se cheamă AT&T și este unul dintre cei mai mari operatori de telefonie din lume, deținând inclusiv studiourile de filme Warner Bros, canalul HBO, postul de televiziune CNN sau supereroii Superman și Batman.