11 metode prin care îți dai seama că cineva îți știe parolele de la calculator

Astăzi sunt tot mai frecvente atacurile hacker-ilor și toată lumea își face griji în legătură cu siguranța datelor sale. Pentru a preveni furtul parolelor sau alte informații importante, fii atent/ă la toate schimbările care au loc în calculatorul tău. Iată câteva semne care sugerează că ți-a fost spart calculatorul:

   

1. Antivirusul e dezactivat
Dacă ai observat că programul antivirus a fost dezactivat, dar nu ai făcut chiar tu asta, înseamnă că ți-a fost spart calculatorul, pentru că singur nu se poate dezactiva. Primul lucru pe care trebuie să-l facă hackerii ca să îți acceseze fișierele e să scape de antivirus.

2. Parolele nu funcționează
Dacă nu ți-ai schimbat parolele, dar acestea nu mai funcționează dintr-odată și nu îți poți accesa conturile, fii precaut/ă. Cel mai probabil ți-a fost spart calculatorul.

3. Numărul prietenilor
Dacă observi că numărul prietenilor de pe rețelele de socializare a crescut brusc fără ca tu să fi făcut ceva în acest sens, înseamnă că ți-au intrat în cont și că l-au folosit pentru a trimite informații de tip spam.

4. Ți-au apărut simboluri noi în bara de unelte
Dacă deschizi browser-ul și observi că au apărut simboluri noi în bara de unelte, acest lucru ar putea indica prezența unor coduri rău-intenționate.

5. Cursorul se deplasează de unul singur
Dacă observi cum cursorul se deplasează singur și evidențiază ceva, sigur calculatorul tău a fost spart.

6. Imprimanta se comportă greșit
Urmele unei fraude nu apar numai în calculator, ci și în felul în care funcționează imprimanta, când aceasta refuză să scoată ceva sau imprimă file pe care nu tu i-ai comandat să le imprime.

7. Redirecționare spre alte site-uri
Trebuie să fii în alertă dacă browser-ul tău te redirecționează constant spre alte site-uri. La fel și dacă încerci să cauți ceva, dar îți apare o altă pagină decât Google. Apariția frecventă a pop-ups-urilor indică faptul că ți-a fost spart calculatorul.

8. Ți-au fost șterse fișiere
Dacă observi că anumtie programe sau fișiere au fost mutate în coșul de gunoi sau că au dispăruut cu totul, iar tu nu ai făcut nimic în acest sens, sigur la calculatorul tău au avut acces și alte persoane.

9. Există pe Internet informații despre tine pe care tu nu le-ai dezvăluit
Verifică folosind un motor de căutare dacă pe Internet apar informații pe care tu nu le-ai dezvăluit. Dacă găsește ceva de acest gen, calculatorul tău a fost spart pentru a-ți fi furate informațiile.

10. Webcam-ul se comportă straniu
Verifică-ți camera web. Dacă luminează din senin, repornește-ți calculatorul și vezi dacă se întâmplă la fel. Dacă acesta e cazul, calculatorul tău a fost spart.

11. Calculatorul se mișcă foarte încet
Dacă îi ia foarte mult să efectueze până și cele mai simple operații, iar conexiunea de Internet e foarte lentă, e foarte probabil să fie spart.

Dacă observi lucrurile descrise mai sus, schimbă-ți parolele, instalează un alt antivirus sau, dacă problemele continuă, contactează un specialist.