10 lucruri care, probabil, nu știai la ce folosesc

Există o mulțime de lucruri pe care le vedem în jurul nostru poate chiar în fiecare zi, însă nu știm exact care este rolul lor. Progresul tehnologic miile de produse pe care le folosim de-a lungul vieții ne-au făcut traiul de zi cu zi mai comod și mai plăcut, comparativ cu cel al strămoșilor noștri. Poate de aceea, nu suntem interesați să descoperim care este rolul micilor obiecte din viața noastră, care – la prima vedere – par insignifiante.

   

Însă, care dacă par banale, unele dintre ele ascund roluri extrem de interesante. Nu ne credeți? Iată o listă cu câteva dintre aceste lucruri al căror scop v-ar fi fost greu, dacă nu chiar imposibil, să îl ghiciți!

Gaica de pe spatele cămășii

Rolul său nu este doar decorativ, ci reprezintă un element de croi foarte practic. La începutul anilor ’60, brandul Gant a început să producă cămăşi cu o astfel de gaică, în felul acesta marca a câştigat instantaneu popularitate în rândul studenţilor de la universităţile din Ivy League. Rolul găicii era să facă posibilă agăţarea cămăşii în dulapul din vestiar, fără ca aceasta să se şifoneze.

Cilindrul de pe cablul de alimentare al laptopului

Ați observat cu siguranță acest cilindru. Micul dispozitiv este cunoscut sub numele de “bilă de ferită”. El suprimă zgomotul de înaltă frecvență în circuitele electronice.. Este proiectat incredibil: are o inserție realizată din ferită, înfășurată în jurul cablului.

Micuța gaură din fereastra unui avion

Ferestrele avioanelor sunt făcute din două geamuri din sticlă acrilică (plexiglas) alăturate. Dacă nu ar exista micuța gaură din fereastră, geamul interior ar putea să se spargă din cauza diferenței de presiune dintre fuselajul avionului și exterior. Gaura permite aerului să se miște între avion și zona dintre cele două geamuri, egalizând presiunea dintre ele.

Partea albastră a unei gume de șters

Mulți dintre noi sunt de părere că partea albastră a fost concepută pentru a șterge urmele de stilou, însă inițial nu a fost așa. Partea albastră a fost concepută pentru a șterge urmele de pe hârtie groasă. Dacă partea roz ștergea uneori doar parțial ceea ce era scris pe hârtie, partea albastră reușea să șteargă tot. Cu timpul, producătorii au ajuns la concluzia că oamenii nu prea înțelegeau scopul celor două părți, așa că au început să promoveze partea albastră a gumei drept: radieră care șterge înscrisurile făcute cu stiloul.

Butonierele orizontale de la cămașă


Explicația este că nasturii din această poziție se descheie mai ușor, iar cu butoniere orizontale este mai dificil să se întâmple acest lucru decât cu cele verticale.

Pag Anterioara1 din 2