10 greșeli stupide care au schimbat complet cursul istoriei

O simplă greșeală… Uneori chiar și greșelile mici pot schimba cursul istoriei.

   

În acest articol vom enumera 10 astfel de cazuri: de la catastrofe devastatoare și descoperiri accidentale până la răsturnări de situații în timpul războaielor.

1. Ziua de naștere a soției lui Rommel a schimbat cursul celui de-al doilea război mondial.


Cine știe cum s-ar fi putut încheia cel de-al doilea război mondial, dacă nu ar fi fost această întâmplare care a schimbat complet situația. Ne referim, desigur, la debarcarea din Normandia de pe 6 iunie 1944. Totul a început cu faptul că Adolf Hitler i-a ordonat unuia dintre cei mai buni generali de ia săi, Erwin Rommel, să apere coasta de nord a Franței.

Dar Rommel, poreclit „Vulpea Deșertului” era convins de faptul că, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, Aliații urmau să anuleze sau cel puțin să amâne debarcarea și a decis să sărbătorească cu calm ziua de naștere a soției sale, dar a fost o greșeală.

Anume de ziua ei, 06 iunie, forțele aliate i-au luat pe naziști prin surprindere capturând toate cele cinci plaje de pe coasta Normandiei. Conform estimărilor istoricilor în acea zi au murit în jur de 9000 de soldați germani, iar supraviețuitorii l-au învinuit pe Rommel pentru acest eșec.

Este curios faptul că atunci când Rommel a apărut, în cele din urmă, el a cerut sprijinul celei mai bune divizii de tancuri, dar pentru aceasta avea nevoie de aprobarea lui Hitler, care însă dormea ​​în acel moment și nimeni n-a îndrăznit să-l trezească.

2. O greșeală de traducere a dus la bombardarea Hiroshimei.

Continuând tema celui de-al doilea război mondial, să ne amintim despre unul dintre cele mai îngrozitoare evenimente din istoria omenirii: bombardarea nucleară a Hiroshimei. Imaginați-vă că această tragedie ar fi putut fi evitată dacă aliații ar fi avut parte de alt traducător!

Deci, în Declarația de la Potsdam, aliații i-au cerut Japoniei capitularea. Ca răspuns, prim-ministrul japonez de atunci, Kantaro Suzuki, a scris o scrisoare în care a utilizat cuvântul „mokusatsu”, care are mai multe sensuri. Suzuki a vrut să spună că se va gândi la cererea aliaților, dar traducătorul a transmis un mesaj precum că prim-ministrul japonez le-a respins cererea.

Rezultatul este cunoscut tuturor: zece zile mai târziu SUA au lansat prima bombă atomică asupra Hiroshimei.


3. Scufundarea Titanicului și cheia pierdută.

Scufundarea Titanicului este, fără îndoială, una dintre cele mai mari catastrofe din istorie. Dar ar fi putut fi evitată!

Problema este că administrația a decis să-l înlocuiască unul dintre ofițerii navei, iar cheia, care avea denumirea de „Crows Nest Telephone Titanic” și era pentru a deschide camera binocularilor se afla în buzunarul oficialului vasului, transferat cu câteva zile înainte de începerea călătoriei și care a uitat să i-o dea ofițerului ce l-a înlocuit. Fără cheie Fred Fleet, care era responsabil pentru stabilirea parcursului, nu a avut acces la binoculari și nu a putut să vadă aisbergul din timp. Dacă l-ar fi văzut, nu ar avut loc nici o tragedie.

Pagini: 1 2 3