10 fenomene spectaculoase pe care oricine și-ar dori să le vadă

Natura este plină de surprize. Unele sunt încă neexplicate și foarte ciudate, dar cele mai multe au o explicație științifică clară. Deși nu au nimic misterios, ele oferă o priveliște încântătoare.

   

În acest articol îți prezentăm zece imagini cu cele mai frumoase și neobișnuite fenomene naturale, pe care – probabil – oricine ar dori să le vadă măcar o dată în viață.

1. Stâlpii de lumină
Stâlpii de lumină sunt un fenomen optic atmosferic. Aceste fâșii verticale de lumină sunt cauzate de lumina naturală sau artificială, care se reflectă în nenumărate cristale minuscule de gheață, care plutesc relativ aproape de sol.

2. Norii Asperitas
Norii Asperitas sunt întunecați și au un aspect amenințător. Înfățișarea lor pare a anunța o furtună. Însă, de obicei, acești nori se disipează fără ca vreo furtună să se dezlănțuie.


3. Curcubeul roșu
Curcubeul roșu este un fenomen optic și meteorologic. La fel ca un curcubeu obișnuit, el este cauzat de refracția luminii în picăturile de apă din atmosferă.

Însă, în cazul curcubeului roșu, soarele trebuie să fie foarte aproape de linia orizontului. De vreme ce fenomenul se formează în condiții de intensitate scăzută a luminii, efectul curcubeului roșu poate fi foarte spectaculos.


4. Norii stratosferici polari
Acești nori se formează în țările scandinave, Alaska, nordul Canadei și Antarctica. Norii stratosferici polari sunt formațiuni iridescente, ca niște mărgăritare, care se formează la altitudini mari.

Spre deosebire de majoritatea norilor, acest tip de nori se formează în stratosferă, la temperaturi foarte scăzute. Din nefericire, din cauza reacțiilor chimice care se petrec în interiorul lor, acești nori superbi contribuie la distrugerea stratului de ozon.

5. Fulgerele vulcanice
Fulgerele vulcanice apar atunci când cenușa, fragmentele de rocă și particulele de gheață dintr-un nor vulcanic se ciocnesc.

Pagini: 1 2