10 dintre cele mai mari greșeli din istorie

Atunci când fac o greșeală, mulți dintre noi au tendința să spună că accidentele se întâmplă tot timpul și că „a greși este omenește”, însă orice lucru, care nu este făcut așa cum trebuie, costă.

   

De-a lungul timpului, au existat greșeli mari, care au dus la consecințe dezastruoase, dar și greșeli minore, care au dus la uriașe pierderi umane și materiale. Unul din evenimentele care au distrus viața a sute de mii de persoane a fost explozia de la Cernobîl. Accidentul s-a produs ca urmare a neglijenţei operatorilor care coordonau activitatea reactoarelor. Cu o zi în urmă, inginerii puseseră dispozitivele în funcţiune la o energie foarte scăzută, fără a ţine cont de măsurile de siguranţă care se impuneau în acea situaţie. Reactoarele erau extrem de instabile atunci când funcţionau la energie scăzută. Operatorii nu au ţinut cont de acest lucru, iar când au încercat să oprească dezastrul era deja mult prea târziu.

De la accidente nucleare, până la erori tehnologice, mai jos puteți vedea câteva dintre cele mai mari greșeli din istorie.

Cea mai ieftină tranzacție din istorie


Rusia a vândut Alaska pentru 2 cenți/pogon Statelor Unite, pentru că au considerat-o o tundră nefolositoare.

Unul dintre cei mai bătrâni copaci din lume


În 1964, Donald Rusk Currey a făcut numeroase studii despre Mica Epocă de Gheață din White Mountains, California. Acesta era convins că arborii din acea zonă erau foarte bătrâni, iar „de dragul științei”, spunea el, a tăiat un copac despre care s-a aflat ulterior că avea peste 5000 de ani vechime. Copacul era unul dintre cei mai bătrâni pomi din lume.

Kongō Gumi, cea mai veche întreprindere din lume

Cea mai veche întreprindere din lume este Kongo Gumi Co., o companie japoneză specializată în construcţia templelor şi a clădirilor-monument, care a funcţionat continuu şi independent peste 1.400 de ani. Compania a fost condusă de-a lungul a 40 de generaţii de urmaşii unei singure familii. Însă, în 2006, Kongo Gumi a intrat în procedura de lichidare şi a fost preluată de firma Takamatsu Construction (înfiinţată în 1917).

Cea mai mare gafă economică: vânzarea a 10% dintre acţiunile Apple pentru 800 de dolari

Ronald Wayne, unul dintre cei trei fondatori ai brand-ului Apple, a vândut acţiunile sale din cadrul companiei colegilor săi Steve Jobs şi Steve Wozniak, pentru numai 800 de dolari.

Cele 10% vândute atunci pentru 800 de dolari, valorează în prezent aproximativ 35 miliarde de dolari.

Pagini: 1 2