10 dintre cele mai friguroase zone locuite din lume

Când te gândești la locuri foarte friguroase, îți imaginezi tărâmul din Antarctica, însă lucrurile nu stau chiar așa. Așezările cele mai friguroase de pe Terra, unde locuiesc oameni, sunt zonele situate în apropierea Cercului Arctic, în regiuni din Rusia, Statele Unite, Canada sau India.

   

Aici temperaturile sunt extrem de scăzute, coborând chiar sub -80 grade C.

De exemplu, satul Snag care se află în apropierea Autostrăzii Alaska din Canada deține recordul pentru cea mai scăzută temperatură înregistrată în America de Nord continentală. Cea mai scăzută temperatură înregistrată aici a fost de -81,4 grade C.

Un alt exemplu este Orașul Oymyakon, din Rusia, unde cea mai scăzută temperatură a fost de -96,16 grade Celsius. Numele orașului se traduce prin „Apa care nu îngheață”, deși chiar și atunci când arunci apa fierbinte, aceasta îngheață în aer. Frigul excesiv face ca bateriile mașinilor să se descarcă foarte repede, iar telefoanele mobile nu funcționează, din cauza gerului.

Și pentru că se apropie iarna, ne-am gândit să îți prezentăm câteva din cele mai reci zone locuite. Din fericire, în România temperaturile nu sunt atât de scăzute precum în alte zone de pe glob, însă, chiar și așa, odată cu venirea anotimpului rece, frigul ne dă bătăi de cap.

Oymyakon, Rusia


Orașul Oymyakon, din nord-estul republicii Iakutia din Rusia (o regiune din Siberia de mărimea Indiei), este cunoscut sub numele de Polul Frigului, cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodata fiind de -96.16 grade C, în 1933. Într-o zi obișnuită, temperata este în jur de -30 grade C.

Northice și Eismitte, Groenlanda

În regiune sunt înregistrate de cele mai multe ori temperaturi de -50 grade C. Să trăiești în această zonă reprezintă o mare provocare, din mai multe motive. La asemenea temperatură îngheață și cerneala în stilou.

Copiii stau afară, la joacă, doar 20 de minute, pentru a preveni înghețarea plămânilor. Aici soarele nu apune între 13 mai și 30 iulie, în fiecare an, iar între 23 noiembrie și 20 ianuarie, astrul solar nu răsare.

Whitehorse, Canada

Temperatura din Whitehorse, nord-vestul regiunii Yukon, din Canada, este cu doar câteva grade mai mare decât în Groenlanda. Populația de aici este de 30.400 de locuitori, zona fiind populată de americani nativi.

International Falls, Statele Unite ale Americii

Acest loc este unul dintre cele mai friguroase zone locuite din SUA. Iarna, temperatura este în medie de -32 grade C, iar cea mai scăzută a ajuns la -55 grade C.

Pagini: 1 2