10 defectiuni care vor aprinde martorul „check engine”

Pictograma portocalie in forma de motor ce se aprinde in tabloul de bord al masinii este setata sa lumineze atunci cand creierul electronic al masinii detecteaza cand ceva nu este in regula. Este vorba despre martorul motor sau „check engine” cum este cunoscut la nivel mondial.

   

Daca vedeti acest martor ca lumineaza nu trebuie sa intrati in panica, asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa investiti o imensa suma de bani pentru a remedia problema. Problemele care declanseaza acest martor sa se aprinda sunt uneori simple si usor de remediat.

Bineinteles asta nu inseamna sa treceti cu vederea atunci cand acest martor este aprins, ci trebuie sa investigati problema. Retineti ca aprinderea acestui martor va stoca un cod de eroare, acest cod poate fi citit cu un scaner OBD2 pentru a diagnostica problema.

In continuare va vom prezenta cele mai frecvente 10 defectiuni ce duc la aprinderea martorului „check engine”:

1. Defectiunea senzorului de oxigen
Senzorul de oxigen (numit senzor O2 sau sonda lambda) masoara cantitatea de oxigen nears in sistemul de evacuare al unei masini. Acest senzor trimite date catre ECU si acesta le foloseste pentru a regla amestecul de aer si combustibil care intra in cilindri. Un motor poate functiona si cu un senzor O2 defect dar va masina va cosuma mai mult combustibil decat in mod normal. Pe termen lung, un senzor O2 defect poate deteriora si alte componente, cum ar fi bujiile sau convertorul catalitic (catalizator). De asemenea poate face ca un vehicul sa esueze la testul de emisii la ITP.

2. Capacul rezervorului slabit sau lipsa
Capacul rezervorului slabit este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care aprinde martorul motor. Capacul rezervorului este o parte cruciala a sistemului de livrare a combustibilului. Previne, in special, ca vaporii combustibilului sa paraseasca rezervorul si ajuta la mentinerea intregului sistem sub presiunea corecta. Daca martorul check engine se aprinde imediat dupa ce ati alimentat, trageti pe dreapta si asigurati-va ca acesta nu este slabit sau poate l-ati uitat pe plafonul masinii (majoritatea soferilor acolo il pun dupa ce il desfac). Uneori, capacul trebuie inlocuit dar nu trebuie sa va faceti griji deoarece acesta nu este foarte scump.

3. Defectiunea catalizatorului
Convertorul catalitic sau, mai pe scurt, catalizatorul este integrat in sistemul de evacuare al unui vehicul. Acesta transforma monoxidul de carbon generat in timpul procesului de ardere in dioxid de carbon. Fiecare vehicul modern are in dotare un catalizator. Trebuie sa prevenim defectiunea acestuia deoarece unul nou este foarte scump.

Efectuarea intretinerii periodice (cum ar fi schimbul de ulei) la timp este esentiala pentru mentinerea catalizatorului in stare de functiune. Daca locuiti in oras si conduceti masina doar pe distante scurte, din cand in cand iesiti cu masina pe autostrada pentru a va asigura ca nu se infunda catalizatorul si fiti cu bagare de seama la zgomotele neobisnuite sau la aparitia fumului pe evacuare.

4. Bujiile sau bobina de inductie
O bobina de inductie genereaza electricitatea de care bujiile au nevoie pentru a aprinde amestecul de aer si combustibil din fiecare cilindri. Masinile mai vechi au o singura bobina de inductie, in timp ce masinile moderne folosesc o bobina pentru fiecare cilindru. Daca masina dumneavoastra are un motor V8 sub capota, ati putea avea 8 bobine separate.


De exemplu, magnificul Bugatti Chiron are 16 bobine de inductie. Indiferent cat de multe aveti, o bobina defecta va aprinde martorul check engine. Retineti faptul ca o masina cu un motor diesel nu are nici bobina de inductie si nici bujii. Vorbind despre bujii, acestea pot provoca o varietate de probleme daca sunt uzate sau murdare, inclusiv o defectiune a motorului. Schimbarea bujiilor este o manopera pe care o puteti face fara probleme in fata blocului.

Pagini: 1 2